Verslaving en onvervulde behoeften
Posted by Renée Merkestijn on Saturday, January 5, 2019 Under: Omgaan met verandering
Tags: verslaving behoefte vervulling liefde zelfliefde
Onder elke 'verslaving' (groot of klein) ligt een onvervulde behoefte. Bijvoorbeeld behoefte aan liefde, verbinding, plezier, rust, uitdaging, etc.
In plaats van de behoefte rechtstreeks te vervullen, hebben mensen met een verslaving de vervulling ervan op een 'middel' geplakt, bijvoorbeeld op eten, drinken, drugs, sporten om de adrenalinekick, televisie kijken, internetverslaving, gokken, etc. Je smacht bijvoorbeeld naar plezier of rust, gunt het jezelf niet, maar een lekker hapje of drankje mag nog wel.
Het vervelende is, dat die vervanger slechts de behoefte tijdelijk dempt in plaats van werkelijk vervult. Dus de leegte blijft en komt meteen weer terug als je middeltje is uitgewerkt. Met als gevolg dat je nog eens probeert het gemis te verhelpen via dat middel. Dat gaat dus nooit werken. Je zult de werkelijke behoefte moeten vinden en dié zien te vervullen. Dan pas verdwijnt de vervangende behoefte, niet andersom.
Het gebruiken van puur en alleen wilskracht en controle
bij een verslaving (een dieet of afkickprogramma of wat ook) werkt vaak
averechts. Want het gemis wordt zo alleen maar groter. De druk bouwt op en er
komt een moment dat je je zo rot voelt, dat je weer naar die vervanger grijpt.
Dat gaat ook weer gepaard met - nog meer - oordeel, van jezelf of anderen,
waardoor je je nog rotter voelt. Je hebt als je problemen ervaart juist méér
liefde nodig, maar je krijgt minder
Het komt voor dat een dieet of afkickprogramma wel lijkt te werken, maar dit is vaak bijvangst. Je krijgt als je bijvoorbeeld afslankt vaak opeens bijval van mensen, dus meer liefde, maar dit stopt op een bepaald moment. Je komt in de sportschool in contact met mensen (liefde) en hebt opeens wat te doen (uitdaging). Het is niet het harde werken wat zorgt dat je afvalt, maar de vervulling van de oorspronkelijke behoefte. Maar zodra het gewoon is en je stopt met sporten, wordt de behoefte aan contact en uitdaging niet meer vervuld. Dat is nog een reden dat veel mensen in hun oude patroon vallen.
Je komt alleen van een verslaving af als je weet waar je
verslaving voor staat, wat de onderliggende werkelijke behoefte is, en je daar
daadwerkelijk iets aan doet. Vanuit liefde voor jezelf.
Meer weten? Hulp nodig om te ontdekken waar bij jou de 'crux' zit? Ik kan je als healer en coach begeleiden: www.reneemerkestijn.com.
Make a free website with Yola