Schuldspelletjes
Posted by Renée Merkestijn on Monday, November 25, 2024 Under: Relaties en communicatie
Tags: schuldspel persoonlijk collectief machteloos topdown maatschappij maakbaarheid verantwoordelijkheid
Problemen oplossen is lastig. Dus wat doen mensen liever? Schuldigen aanwijzen en roepen dat die schuldige slecht is en die schuldige moet vervolgens veranderen. Als je iemand beschuldigt, ben je in de aanval en gaat die schuldige in de verdediging. Verder gebeurt er helemaal niets. Er wordt niets maar ook niets opgelost met schuldspelletjes.
Het basisprincipe is, dat je zelf je problemen moet oplossen, liefst in overleg. Anderen aanwijzen als schuldige en daarover bakkeleien, is in wezen je eigen verantwoordelijkheid bij de ander leggen. Je vindt dat die ander iets moet doen. Je bent alleen maar heel druk met bewijzen aanvoeren voor jouw schuldverhaal. Mijn partner doet het fout, mijn partner moet veranderen. Dat land doet het fout, dat land moet veranderen.
In de huidige maatschappij zijn schuldspelletjes gangbaar. Daarom zijn we niet in staat onze problemen werkelijk op te lossen. We wijzen alleen maar naar elkaar. Zelfs op de hoogste niveaus doen ze niet meer dan wijzen naar elkaar.
Mogelijk heeft dit met machteloosheid te maken na jarenlang geloven dat we onze situatie, onze relatie, zelfs de hele wereld konden verbeteren door iets aan anderen op te leggen. Maar het blijkt niet te gaan zoals we willen. Dan volgt gevoel van mislukking en machteloosheid. De neiging wordt dan groot de ander de schuld te geven. Het is lastig als mens te accepteren dat je misschien niet zo’n bereik hebt als je dacht, noch persoonlijk, noch collectief. Dat je de wereld om je heen niet op die manier kan veranderen.
Echte veranderingen komen vanuit onszelf en maatschappelijk gezien van onderaf, van binnenuit, ze ontstaan in de naaste omgeving. Het uiteindelijke resultaat dient dan als inspiratie voor anderen. Het werkt niet anderen te vertellen hoe zij moeten veranderen en als ze niet gehoorzamen het schuldspelletje uit te gaan spelen in je relaties. Het maatschappelijke top-down verhaal werkt niet, verandering ontstaat bottom-up. Alleen jij kan veranderen en als dit goed blijkt te werken, zullen anderen eventueel volgen. Maatschappelijke verbeteringen beginnen in kleinere kring en dat breidt zich dan uit. Als je dingen oplegt of schuldspelletjes speelt, ontstaat er geen verbetering maar conflict.
Make a free website with Yola