Overprikkeling en stress bij hoogsensitiviteit
Hoogsensitieve mensen krijgen via de zintuigen meer prikkels en informatie binnen dan gemiddeld. Ze horen, zien, ruiken, proeven en voelen meer, ook meer nuances. Deze prikkels komen vanuit hun omgeving en vanuit hun eigen lijf. Dit wordt de Sensorische Sensitiviteit genoemd.
Zintuiglijke prikkels leiden tot een emoties, zoals boosheid, angst, verdriet, blijdschap etc. Emoties zijn namelijk een reactie op een prikkel. Bij hoogsensitieve mensen zijn de emoties sterker, intenser, dan gemiddeld. Dit wordt de Emotionele Intensiteit genoemd.
Al die prikkels en al die emoties moeten worden verwerkt. Je moet deze lichamelijk, gevoelsmatig en mentaal (via je denken) en spiritueel verwerken. Dat heet bij Elaine Aron het Diepgaand Verwerken. Niet alleen achteraf, maar ook vooraf kan je diepgaand met zaken bezig zijn.
Als je die grote hoeveelheid zintuiglijke prikkels en de intense emoties niet goed kan verwerken, kan je zenuwstelsel overbelast raken. Dan werken de andere drie eigenschappen niet meer goed. Dit resulteert in bijvoorbeeld lichamelijke pijn, emotioneel van streek zijn, niet meer goed kunnen denken. Dit is de vierde eigenschap, de Overprikkelbaarheid.
Vaak gaat het overprikkeld zijn, een overbelast zenuwstelsel, samen met een stressreactie. Je ervaart overprikkeling meestal als zeer bedreigend. De adrenaline gaat stromen, je wilt Vechten of Vluchten, of raakt misschien Verstard. Andersom komt ook voor. Als er veel stress in je leven is, zijn er meer prikkels, meer emoties, is er meer te verwerken en kan je zenuwstelsel vervolgens overprikkeld raken. Meestal gaan overprikkeld zijn en stress samen. Zeker als je niet hebt geleerd hoe ermee om te gaan.
De stress raak je kwijt door een actieve reactie,
beweging meestal. De overprikkeling raak je eerder kwijt door rust. Dus je
dient vaak eerst te ontladen door beweging en vervolgens tot rust te komen door bijvoorbeeld
te aarden of een ademhalingsoefening te doen.
Als je overprikkeld en gestrest
bent, is tot rust komen komen als HSP lastiger. Er is een tussenstapje nodig, eerst bewegen
dan rust, om weer in normale doen te geraken. Dan functioneert alles weer zoals
het hoort en kan je beter onderzoeken wat er moet gebeuren om in de toekomst stress of overprikkeling te voorkomen.
Na dit zelfonderzoek kan je leren je
leven anders aan te pakken en dit nieuwe denken of gedrag te oefenen. Dit kost eerst inspanning, maar na enige tijd
wordt deze nieuwe manier van leven gewoonte.
In alle stappen in het veranderingsproces waarmee je beter leert omgaan met hoogsensitiviteit, kan ik je ondersteunen als energetisch therapeute en stresscounselor. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn website www.reneemerkestijn.com.
In : Hooggevoeligheid
Tags: hoogsensitiviteit hooggevoeligheid hsp stress overprikkeling stappen