Klimaatnuchterheid
Posted by Renée Merkestijn on Sunday, June 11, 2023 Under: Maatschappij
In : Maatschappij
Tags: klimaat prioriteit aanpassing angst schuld
Verandert het klimaat? Ja, want het klimaat verandert altijd, al miljoenen jaren. Er zijn altijd ijstijden en tropische perioden geweest. Zijn wij de oorzaak ervan? We zijn slechts één van de honderden factoren die het klimaat bepalen. Kunnen wij het klimaat veranderen? Juist vanwege die vele invloeden is onze invloed beperkt.
Vraag is ook waar streef je naar? Moet het klimaat worden zoals het vorige eeuw was en zo ja, waarom? We steken veel energie in dingen terugdraaien omdat we onszelf als oorzaak van de opwarming zien, vanuit schuldgevoel. Nadenken over de bijdrage van de mens is prima, maar bén je als mens wel hét probleem? Daarnaast lijkt onze klimaatkennis onvoldoende. Zelfs wetenschappelijk berekende voorspellingen komen niet uit. Op welke berekeningen moeten we dan ons beleid baseren?
Historisch gezien pasten wij mensen zich aan klimaatveranderingen aan. Bij langdurige verhoging of verlaging in temperatuur of CO2 of zeespiegel, gingen we onze manier van beschutten wijzigen, ander voedsel verbouwen en desnoods verhuizen. Waarom doen we dit nu niet?
We zijn zo bang voor klimaatverandering, dat we ons hele
leven op de kop zetten om die verandering tegen te gaan, echter zonder garantie
op succes. We zijn als mens onbetekenend in het geheel, al voelen we
ons vaak de heerser van natuur en klimaat, alsof die aan ons gehoorzamen. Ook toen er geen mensen op aarde waren, was er klimaat, dus enige bescheidenheid is op zijn plaats.
Beter is onze energie, tijd en geld
in aanpassing te steken als prioriteit. En daarnaast kan je kijken waar je als mens in
negatieve zin bijdraagt en daar wat aan doen.
Als klimaatsverandering de enige prioriteit is en we niets doen aan aanpassing áán het veranderende klimaat, loopt het uit op een fiasco. Dan zijn we onvoldoende aangepast aan de nieuwe tijd.
In : Maatschappij
Make a free website with Yola