Hypocriet of onbewust?
Posted by Renée Merkestijn on Sunday, July 30, 2023 Under: Relaties en communicatie
Tags: hypocriet bewust onbewust ego kwetsbaar overtuigingen
Mensen zeggen vaak in iets te geloven en doen dan dingen die daarmee in strijd zijn. In de volksmond heet dit hypocriet, maar vaak laat dit onbewuste patronen zien.
In het algemeen wordt ons zelfbeeld bepaald door onze bewuste overtuigingen. We vinden daar ook altijd bewijs voor en sluiten dingen uit die ons iets anders vertellen. Onze overtuiging is onze waarheid geworden.
We raken ook sterk met onze overtuigingen geïdentificeerd. Als iemand jouw overtuigingen bekritiseert, voelt dat als een persoonlijke aanval. Daarmee ben je kwetsbaar en je raakt snel gekwetst.
Daar komt bij dat we niet zozeer bestuurd worden door onze bewuste overtuigingen, maar vaak door onze onbewuste overtuigingen. Daar hebben we in het algemeen geen of weinig vat op. Je zegt A te willen, maar doet B.
Als mensen je wijzen op zo’n discrepantie tussen je bewuste overtuigingen en dat wat je werkelijk doet, dan voel je je kwetsbaar en gekwetst. Want ergens weet je dat het niet klopt, maar toegeven is toegeven dat je geen beheersing hebt over jezelf, dat je onbewust reageert.
Veel mensen die gewezen worden op hypocriet gedrag worden boos, gaan in de verdediging. Hun bewuste identiteit wordt namelijk ondermijnd. Ze gaan liever in de ontkenning dan dat ze toegeven dat het onbewuste hun integriteit beïnvloedt op het gebied hun zelf gecreëerde waarheid. Daarmee maken ze de problemen voor zichzelf (en anderen) groter.
Het enige wat je kan doen als je jezelf op hypocriet gedrag betrapt, eerlijk zijn en naar je onbewuste overtuigingen kijken. En als je een ander op hypocriet gedrag betrapt, kan je in plaats van ze uit te schelden eens vragen waarom ze A zeggen maar B doen, welke onbewuste patronen hieraan ten grondslag liggen. Niet altijd is het 'expres', soms onbewust. Uiteindelijk gaat het altijd over bewustwording, of je het nu leuk vindt of niet.
Make a free website with Yola