HSP en de virtuele wereld
De virtuele wereld kan voor hooggevoelige mensen een
uitdaging zijn. In het kort laat ik een paar risico’s langskomen.
De virtuele wereld kan je de illusie geven dat je leeft, dat je veel contacten met gelijkgestemden hebt, dat je iets met je leven doet. Als je echter vooral achter de computer duikt en niet gewoon je bezigheden en contacten in de ‘echte wereld’ hebt, leef je in een schijnwereld. Dit kan pittige gevolgen hebben, zoals verslavingen en sociale isolatie. Hoe vaak zie je niet dat mensen naast elkaar op een terras zitten en allebei verdiept zijn in de virtuele wereld?
In de ‘echte wereld’ vormen we in contacten een beeld van mensen op basis van onze indrukken en persoonlijke ervaringen. Iemands uiterlijk, gedrag, manier van praten, blik, karaktertrekken, intelligentie, interesses, enthousiasme, uitstraling, etc. Die informatie vergelijk je innerlijk met je verleden en voorkeuren. Die beeldvorming is op zich al een vereenvoudiging van de werkelijkheid.
In contacten op internet heb je nog minder informatie. Je ziet iemand niet en weet alleen die dingen die iemand op internet wenst te delen. Het is een selectie, een openbaar plaatje. Vervolgens maak je op basis van dit beperkte plaatje een eigen plaatje op basis van jouw verleden en voorkeuren. Dit hoeft dus totaal niet te kloppen met hoe iemand werkelijk is. Gevoelsmatig lijken het echter gauw vrienden. Als je elkaar ooit live ontmoet, valt het vaak tegen. Erger is, dat het gevoel van verlies en teleurstelling er wel is!
Op het internet wordt op een beperkte manier gecommuniceerd, mensen chatten of sms-en in korte zinnetjes. Hier kunnen veel misverstanden ontstaan, je ziet geen gelaatsuitdrukking, weet niet hoe iemand het werkelijk bedoelt, weet niet in wat voor humeur iemand is. Heel veel ruzies ontstaan door het verkeerd begrijpen van elkaar.
Het contact op afstand nodigt sommige mensen uit meer te zeggen of vertellen dan ze normaal zouden doen aan vreemden. Je kunt teveel vertrouwde zaken delen, zeker als je ergens vol van bent of in de problemen zit. Het is fijn als mensen met je meeleven, ook op internet, maar het vervangt geen werkelijk contact. Daarnaast gaat niet iedereen zorgvuldig met de gedeelde informatie om. Ook vormen zij natuurlijk ook weer een plaatje van jou dat niet klopt. Trouwens, de marketingstrategen doen dit eveneens ook op basis van wat jij openbaar deelt.
Ten tweede gooien sommige mensen door de relatieve anonimiteit van internet alles er uit wat voor hun mond komt. Ze leveren gemakkelijk negatief commentaar en doen soms ronduit lelijk tegen elkaar. Dit kan je hard treffen, zelfs als je weet dat het in wezen onbekenden zijn.
Het internet zelf en alles wat wordt gedeeld in woorden, foto’s, filmpjes, heeft een eigen energie. Dat wat je ziet en leest, beïnvloedt jouw energie. Als je concentreert op positieve zaken, is dat niet zo’n punt. Als je niet selectief bent en jezelf niet energetisch hoog houdt, kun je helaas ook nare energie van andere mensen opslurpen, jezelf naar beneden halen.
Het internet kan je overvoeren met informatie. Helaas is de informatie vaak summier of slecht onderzocht. Er wordt van alles beweerd zonder bronnen. Meningen worden verkondigd als de waarheid, terwijl het alleen een mening is. Of er wordt iets verkondigd om er een drama van te maken, aandacht te krijgen, veel likes bijvoorbeeld. Dus wees kritisch en selectief in wat je leest, deel niet alles wat je emotioneel raakt, zonder verder onderzoek.
Een hele praktische is dat de computer een straling heeft die je beïnvloedt. De computer zorgt ook dat je soms teveel zit en teveel binnen zit. Dus voor je gezondheid is dit niet goed.
Hoewel deze zaken voor alle mensen gelden, kunnen HSP kwetsbaarder zijn. Het belangrijkste is dat je als HSP in contact blijft met de echte wereld, de internet contacten relativeert en emotionele banden vooral creëert met ‘echte mensen’. Daarnaast is het belangrijk goed na te denken over je relatie met het internet, maak duidelijke keuzes daarin op basis van onder meer bovenstaande informatie.
In : Hooggevoeligheid
Tags: hsp computer virtuele wereld internet energie communicatie informatie kwetsbaar ruzie emotie gezondheid schijnwereld contacten