Een veelvoorkomend denkbeeld over genezen is, dat ‘iets of iemand’ jou kan genezen, waarbij die ‘iemand’ alwetend is en dat ‘iets’ altijd werkt.
Gevolgen zijn, ik ga het nu expres wat overdrijven. Bij een regulier arts komen mensen bijvoorbeeld met de verwachting “pil erin, mes erin, wat fysio er tegenaan, klaar!” Bij een alternatief genezer komen ze bijvoorbeeld met de verwachting “energie of kruid erin, opstellinkje er tegenaan, klaar!” Liefst snel en volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Als het niet werkt, moet een psycholoog of coach de oplossing bieden, of stap je van regulier naar alternatief over, of andersom. Maar er bestaat ergens ‘iets of iemand’ die jou op eenvoudige wijze kan genezen. De mens wordt in dit plaatje vaak gezien als een machine, het genezen als het vervangen of repareren van een onderdeeltje.
Een prettiger denkbeeld over genezen lijkt mij “jij kan jezelf kan genezen, al of niet met ondersteuning van iets of iemand.” Op deze manier hou jij je lot in handen, neem je de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en genezingsproces.
Het betekent dat je nadenkt over de oorzaken van je ziekte, over je genezingsproces, over wat helpt en niet helpt, dat je beseft dat er geen instant oplossingen zijn. Het betekent dat je onderzoekt welke ‘iets of iemand’ geschikt voor je is op welk moment, wat inhoudt dat je informatie in dient te winnen en je eigen keuzes moet maken..
Een prettiger denkbeeld dan de mens als machinemens lijkt mij “de mens is een complex wezen, levend in een complexe omgeving, beiden voortdurend veranderend en daarom voortdurend zoekend naar nieuw evenwicht.". Het betekent dat je naar jezelf als geheel kijkt, naar je eigen complexiteit van lichaam en geest, emoties, denken, gedrag, omgeving en te weten dat alles elkaar beïnvloedt.
Het betekent dat je beseft dat genezen een proces van veranderen is, sterker nog, dat het hele leven een proces van veranderen is, dat alles invloed heeft op alles.