Geld is jouw energie
Van oorsprong was geld een ruilmiddel. Geld drukt een hoeveelheid energie uit. Je werkte hard, kreeg daar geld voor, ofwel ruilde energie. Als je producten ruilde, ruilde je de vruchten van jouw arbeid tegen de vruchten van andermans arbeid, energie voor energie. Geld is gestolde energie. De werkelijke waarde van geld is de hoeveelheid energie die je erin hebt gestoken.
In het huidige systeem gebeurt er iets anders. Een bank kan sinds de jaren tachtig geld uit het niets scheppen via leningen, zonder er energie in te steken. De bank schrijft een briefje uit met ‘jij hebt nu een miljoen’. Jij blij, want je hebt nu een miljoen zonder hier veel voor te hebben moeten doen. De bank ook blij, want door die notitie heeft hij een miljoen erbij, zonder er veel voor te doen. Maar er heeft geen werkelijke energie-uitwisseling plaatsgevonden. Hiermee verliest geld zijn werkelijke waarde in energie.
Het punt is, je moet dat miljoen wel terugbetalen, dus moet daar energie in steken. Hoe? Door te werken voor je geld, om je schuld terug te betalen. Of door dingen die je had te verkopen om je schuld terug te betalen. De bank en jij nemen eigenlijk allebei een voorschot op JOUW energie. Jij bent degene die er uiteindelijk energie in steekt, niet de bank.
Dat was anders toen de banken nog werkelijk geld hadden, goudvoorraad. Toen was het een daadwerkelijk ruilen van hun energie tegen jouw energie. Nu kopen ze jouw toekomstige energie. Je hebt beloofd een bepaald aantal jaren voor hun te werken, hun jouw energie te geven.
Overheden lenen ook geld van banken, terwijl dit geld er niet is. Zij beloven de banken dat hun burgers energie zullen inzetten om de banken dat geld terug te betalen. Ze hebben namens jou beloofd dat jij voor de banken zal werken. Die energie innen ze via belastingen en dragen dit vervolgens aan de banken af.
Het zou goed zijn om de goudstandaard weer terug in te voeren, de energie concreet weer aanwezig te laten zijn. Dan is er sprake van een werkelijke ruil van energie. Dan loop je evenmin het risico dat je spaargeld, ofwel de vruchten van jouw energie, opeens kwijtraakt. Een bank heeft officieel jouw energie in beheer, maar kan het niet meer teruggeven als jij erom vraagt. Dan heb je jaren voor niets gewerkt.
Ook inflatie laat dit patroon zien, inflatie ontstaan door ongedekt geld te scheppen door banken, ofwel er staat geen werkelijke energie tegenover. Als je 100 euro hebt, staat dit zeg maar voor 100 eenheden van jouw energie. Maar na een jaar krijg je er door deze inflatie slechts 80 eenheden voor terug Terwijl de banken jouw energie wel in de tussentijd konden gebruiken en uitgeven. Dus in wezen wordt energie gestolen.
In : Maatschappij
Tags: geld energie arbeid inflatie bank overheid