Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Boos, wie of wat in jou is boos?

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, December 31, 2024 Under: Omgaan met emoties

Boosheid vindt vaak plaats binnen de dramadriehoek. Deze kent de volgende egoposities:

  • Aanklager (Kritische Ouder)
  • Redder (Betuttelende Zorgzame Ouder)
  • Slachtoffer (Aangepast/Rebels Kind).

Deze drie posities spelen een rol in relaties waarin grenzen lastig zijn. Relaties waarin je elkaar onvoldoende kan accepteren of waarderen. Dit leidt dit altijd tot drama en boosheid.

Zo vindt de Redder dat het Slachtoffer dringend hulp nodig heeft. De Redder wil helpen omdat hij de ander (bewust of onbewust) als onbekwaam of onverantwoordelijk ziet. De Redder geeft bijvoorbeeld ongevraagde adviezen, neemt anderen dingen uit  handen, verwacht steeds dat het fout gaat zonder hun hulp. Dus is een Betuttelende Zorgzame Ouder.

Het is meestal het Aangepaste of Rebelse Kind dat reageert, in de dramadriehoek het Slachtoffer genoemd. Die kan zich aan de Redder aanpassen uit angst, voor de lieve vrede. Wel gaat hij vaak tegen zichzelf in en raakt stiekem boos. Het Slachtoffer kan ook rebelleren, dus protesteren tegen de betutteling en bemoeienis. Soms door ja te zeggen en nee te doen, soms door geërgerd en boos te reageren, de strijd aan te gaan. Ofwel, er is in beide gevallen angst en boosheid.

Door de reactie van het Slachtoffer voelt de Redder zich niet serieus genomen. De ander moet toch doen wat hij wilt, want dat is zo goed voor hem. De Redder stapt dan in de rol van de Aanklager, wordt ook boos en valt aan via kritiek of straf, in de hoop dat het Slachtoffer alsnog gehoorzaamt. Of hij trekt de handen boos van het Slachtoffer af, ofwel veroorzaakt een breuk. Hier ontstaan drama’s en conflicten.  

De rollen kunnen ook omgedraaid worden. Een Slachtoffer kan zich zo gekleineerd voelen door de Redder of Aanklager, stapt dan zelf in de Aanklagersrol of Reddersrol en gaat nu de ander de les lezen. Of de voormalige Redder of Aanklager voelt zich zo miskend en mislukt, dat hij zich het Slachtoffer gaat voelen in de relatie. In de dramadriehoek wisselen posities regelmatig uit.

Boosheid heeft eigenlijk altijd met grenzen te maken, alle betrokkenen moeten leren waar de eigen en andermans grenzen liggen. Kijk als je boos bent, vanuit welke positie je redeneert. Bemoeit die ander zich te veel met je, Slachtoffer is boos. Doe je zo je best voor die ander, maar luistert hij niet naar je adviezen, dan is de Redder boos. Als die ander niet doet wat je wilt, of je de ander afkeurt, dan is de Aanklager boos. Als je goed oplet, kan boosheid van alle drie de posities komen.

In een volwassen relatie, waarin je elkaar plezier en geluk gunt en de ander als zelf verantwoordelijk voor eigen leven ziet, maar voor iemand klaarstaat als deze hulp vraagt, kom je niet snel in de dramadriehoek terecht. Dan respecteer je eigenlijk de ander en diens grenzen en blijft veel onnodige boosheid weg.


In : Omgaan met emoties 


Tags: boosheid  dramadriehoek  aanklager  redder  slachtoffer  aangepast kind  rebels kind  betuttelen  verantwoordelijkheid  grenzen 
 
 

Make a free website with Yola