De eerste keer dat ik iets over aura’s hoorde had ik daar als jong meisje een beeld bij van een grote doorzichtige bol die mijn lichaam omringde. Mijn lichaam bevond zich in dat grote ei. Mijn ‘ik’, mijn bewuste geest, bevond zich ergens in mijn lichaam, al wist ik niet precies waar. Ik voelde me een soort ruimtevaarder op aarde, veilig, maar ook wat afgescheiden van zowel mezelf als de wereld. Dit beeld en de bijbehorende beleving werd later bijgesteld.
Ik creëerde door de jaren heen steeds nieuwe beelden over mezelf en de wereld aan de hand van kennis en ervaringen. Mijn doel was begrijpen hoe het mysterie van het leven in elkaar zat. Hoe meer ik wist, hoe groter het mysterie werd. Vroeger ergerde me dat, het mysterie moest en zou worden ontrafeld. Tegenwoordig hou ik van het mysterie, van het niet weten, van de zoektocht.
Elk beeld dat we vormen lijkt de waarheid, totdat het verandert en er een nieuw beeld en een nieuwe waarheid ontstaat. We stellen de beelden van onszelf en de wereld persoonlijk en collectief voortdurend bij. Kijk maar eens naar je eigen historie en naar de geschiedenis van de mensheid.
Helaas hechten we soms zo sterk aan een bepaald beeld, aan die gecreëerde waarheid, dat we elkaar hierom bestrijden. Als we beseffen dat beelden door de tijd heen voortdurend veranderen, wordt de drang naar strijd minder. Dan blijft over het verlangen deze mysterieuze ontdekkingstocht samen te beleven.
Onze beleving, ons bewustzijn van onszelf en de wereld, wordt goeddeels bepaald door beelden, zelfbeeld en wereldbeeld. Als je vindt dat alle mensen slecht zijn, creëert dat een andere beleving dan wanneer je vindt dat alle mensen goed zijn.
Wat onze hersenen doen, is zaken die niet in ons zelfbeeld en wereldbeeld passen uitfilteren. Dit beperkt onze ervaring en bevestigt ons ook nog eens in onze waarheid van dat moment. We beleven de waarheid die we zelf hebben gecreëerd. Ook beperken we ons handelen tot datgene wat bij dat specifieke beeld hoort. We scheppen onze eigen werkelijkheid!
We stellen onze beelden bij naarmate onze kennis en ervaring toenemen, meestal geleidelijk, soms abrupt, bijvoorbeeld door crisissituaties. Zodra ons zelfbeeld en wereldbeeld veranderen, verandert onze beleving mee. Dan passen we onze filters en ons handelen daar namelijk weer op aan.
Als we ons niet gelukkig voelen, zijn het vaak de beelden, onze waarheden van dat moment, onze overtuigingen, die ons beperken en ongelukkig maken zowel op persoonlijk als op collectief niveau. We kunnen deze beelden onderzoeken en bijstellen en daarmee onze beleving, onze ervaring veranderen. Zo nemen we ons leven in eigen hand.
Kijk eens naar jouw beelden van de werkelijkheid en onderzoek de invloed die ze op je beleving, je ervaringen hebben. Als het je niet bevalt, start dan met het veranderen van je beelden. Hoe? Daarover later meer.