Adrenalineverslaving
Posted by Renée Merkestijn on Monday, April 19, 2021 Under: Stress en stresshantering
In : Stress en stresshantering
Tags: adrenaline verslaving social media tv games afkicken rust
Veel mensen raken ongemerkt verslaafd aan adrenaline. Niet alleen de mensen die het gevaar opzoeken door op krokodillen te jagen, maar gewone mensen die elke dag tv kijken, social media bezoeken of opwindende games spelen.
Televisie, games en social media laten vooral stressgevende informatie zien. Gewelddadige films, dramaseries, wedstrijden op je games. Denk ook aan alle nieuws over de coronagevaren en de strijd tussen diverse mensen en meningen.
Al die zaken jagen je adrenaline gigantisch aan. Je
komt in vechten, vluchten, verstarren. Omdat dit een overleefstandje is, voelt
dit als bergen energie die door je lijf stromen. Het voelt alsof je intens leeft.
In werkelijkheid
ondermijnt adrenaline je lichaam en ben je jouw levensenergie in versnelde mate aan
het opeten. Je knabbelt van je levensjaren af.
Het vervelende is, je raakt aan adrenaline verslaafd. Na elke kick volgt een dip. Die dip probeer je zoals bij elke verslaving op te vangen met een nieuwe kick. Probeer maar eens een week zonder tv, heftige games of social media te leven. De meeste mensen komen in een grote dip terecht en houden het niet vol. Ze zeggen dat ze zich vervelen, wat aangeeft dat je adrenaline nodig hebt om je het idee te geven dat je leeft. Vaak komen oude pijn en angsten boven om te verwerken, die ze eerder wegstopten. Soms zijn ze opeens dagen doodop in reactie op het stoppen. Ze weten niet meer hoe ze hun leven moeten invullen. Dit gebeurt bij alle verslavingen.
Probeer van je adrenalineverslaving af te komen. Denk niet te snel dat je het niet bent. Probeer het maar eens een dag uit. Je kunt cold turkey afkicken, maar ook geleidelijk. Zorg in ieder geval dat je iets om handen hebt dat je energie geeft zonder adrenaline op te wekken. Ga wandelen of fietsen (niet competitief), ga lekker creatief bezig, lees een boek (geen thriller natuurlijk) bel of bezoek mensen die je een goed gevoel geven.
Je zult merken dat je na de eerste lastige periode je rustiger en gezonder gaat voelen. Je gaat in het dagelijkse leven minder vanuit je adrenalineverslaving reageren, wat je gevoel van welzijn op alle fronten zal versterken.
In : Stress en stresshantering
Make a free website with Yola